Gibalno terapevtski center Kinesis

Še vedno je med ljudmi deljeno mnenje ali je med nosečnostjo alkohol dovoljeno piti ali ne.
Pogosto se zgodi, da nosečnice uživajo alkohol še preden izvejo za nosečnost.
Po večini vedo, da je pitje žganih pijač odsvetovano. A med nosečnicami so še vedno tiste, ki  menijo, da lahko spijejo kozarček vina ali piva brez hujših posledic, zato se tudi alkoholu ne odpovejo v celoti.
In kaj sploh drži?
Uživanje alkoholnih pijač se odsvetuje že med načrtovanjem nosečnosti, ves čas nosečnosti in dojenja otroka!

Ali sploh so kakšne resnejše posledice pitja alkohola med nosečnostjo?
Že majhne količine popitega alkohola povzročijo posledice pri otroku. Če ženska pogosteje pije alkohol, to sorazmerno zveča tveganje za poškodbe zarodka.Kaj je FAS?

FAS (Fetalni Alkoholni Sindrom) je stanje, kjer je plod v maternici izpostavljen alkoholu. Ta mu lahko povzroči več napak in anomalij, prav tako velja za enega glavnih vzrokov za različne duševne motnje.
Alkohol povzroča nepravilen razvoj organov ali delov organa pri zarodku in ima toksičen učinek na plod, ker prehaja skozi posteljico.
Gre za ireverzibilno motnjo, ki jo zaznamujejo počasnejša rast telesa, manjša glava, možgani, srce in hrbtenica, poškodbe centralnega živčnega sistema, Otrok ima težave pri učenju, sledenju navodilom, je impulziven, hiperaktiven, kljubovalen, ima psihične oz. duševne motnje ter povečano tveganje za odvisnost od alkohola in drugih drog. Prisotne so tudi motnje spanja, pozornosti, spomina, učenja in govora, prizadet sluh, vid in govor.

Ženska, ki v nosečnosti uživa alkohol ima kar 35 % možnosti, da bo rodila otroka s fetalnim alkoholnim sindromom.

Če alkohol pije doječa mati, ga dobiva tudi njen otrok. Ta ga ni sposoben razgraditi, zato je koncentracija alkohola v krvi otroka enaka ali celo višja od koncentracije v krvi matere.

Zato nobena količina popitega alkohola v nosečnosti ni varna.

Deli ta članek

Brezplačen posvet