Te dni je veliko govora o vitaminu D. Če že leta poznamo pozitivne posledice vnosa vitamina D na naše zdravje, pa se najnovejše raziskave osredotočajo na zelo aktualno tematiko: njegov vpliv na virus SARS CoV-2.
Kakšno vezo pa ima D vitamin z virusom?
Irska študija je dokazala, da imajo prebivalci tipično osončenih držav, kot so Španija in S Italija, nižje koncentracije vitamina D kljub veliki izpostavljenosti soncu. Prav tu imajo največ okužb in smrtnih primerov zaradi COVID-19.
Prebivalci Norveške, Finske in Švedske, imajo višje koncentracije vitamina D kljub manjši izpostavljenosti soncu, ker je dopolnjevanje prehrane in njeno bogatenje z vitaminom D pogostejše. Prebivalci teh nordijskih držav imajo manj okužb s COVID-19 in stopnja smrtnosti je nižja.
Če izvzamemo COVID-19…
Kakšne pa so še ostale koristi vitamina D?
- izboljša imunski sistem
- pripomore k hitrejši izgubi telesne teže
- zmanjša pojavnost rakavih bolezni (dojka, črevesje)
- zmanjšuje razvoj sladkorne bolezni tipa 1, multiple skleroze
- sodeluje pri mineralizaciji kosti
- vpliva na prenos hormonsko občutljivih genov, s čimer se uravnava tvorba številnih beljakovin
- povečuje delovanje in ohranjanje mišičnih vlaken
- zmanjša pojavnost padcev in zlomov
Koliko ga potrebujemo?
• Nosečnice 400-800 IE
• Otroci do 1. leta 400 IE
• Otroci od 1. leta naprej 600 IE
• Starejši in bolniki z osteoporozo 1000 IE (5 kapljic vitamina D)
Povzeto: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/
Kdo je najbolj izpostavljen pomanjkanju vitamina D?
Pomanjkanju vitamina D so najbolj izpostavljeni dojenčki in otroci, zato se pri njih priporoča dodajanje vitamina D.
Pomanjkanje vitamina D pri otrocih predstavlja tveganje za nastanek rahitisa, zato se vsaj v prvem letu življenja priporoča dodajanje 10 μg vitamina D dnevno. To predstavlja 400 IE vitamina D dnevno.
Prav tako ogrožena skupina so starejši odrasli, ki se zadržujejo predvsem v zaprtih prostorih in se izogibajo sončnim žarkom, zlasti prebivalci domov za starejše osebe.
Kje se nahaja in kako učinkovito se absorbira?
Vitamin D se v zadostni meri biosintetizira v človeški koži, če je le-ta izpostavljena sončni svetlobi. Dnevne potrebe med pomladjo in jesenjo pokrijemo že s 15-minutno zmerno izpostavljenostjo soncu.
Jeseni in pozimi biosinteza vitamina D v koži ni dovolj učinkovita, zato je potreben zadosten vnos s hrano. Po najnovejših priporočilih v popolni odsotnosti biosinteze človeško telo dnevno potrebuje 20 µg vitamina D, kar predstavlja 800 IE ali 4 kapljice Plivit D dnevno.
V katerih živilih najdemo vitamin D?
Najbogatejši prehranski viri vitamina D so živila živalskega izvora: ribje olje, ribe, jajca, mlečni izdelki in živila obogatena z D vitaminom.
Vitamin D zaužijmo skupaj z mastno hrano, na primer z nekaj kapljicami oljčnega olja ali v jogurtu. S tem bo absorpcija boljša.
Pridobljeno: https://www.healtheuropa.eu/65-of-brits-lack-vitamin-d/96785/
Avtorica: Maruša Dovnik Augustinčič