Gibalno terapevtski center Kinesis

Nosečnost je za veliko žensk eno najlepših obdobij v njihovem življenju. Nemalokrat pa se ženske v tem času soočajo tudi z velikimi spremembami v njihovem telesu, predvsem bolečinami v sklepih in velikokrat pojavom išiasa, kar celotno izkušnjo malo poslabša.

Dobra novica je, da lahko bolečine s pravilnimi aktivnostmi zelo zmanjšate oz. povsem odpravite.

Kaj sploh išias je?

Beseda opisuje pekočo bolečino v ledvenem delu hrbtenice, ki lahko izžareva v zadnjico in po nogi navzdol. Nosečnice imajo občutek, da jim noga dreveni, mravljinči. Bolečine se poslabšajo z gibanjem ali dolgotrajnim sedenjem.

Zakaj išias v nosečnosti nastane?

Pogosto je to posledica hormonskih sprememb (povečana proizvodnja estrogena in relaksina), včasih pa tudi hernije diska, spinalne stenoze, spondilolisteze ali osteoartritisa. Svoje doda tudi naraščajoča teža, ki poveča obremenitev na hrbtenico in medenico.

Kaj lahko naredimo?

Izvajanje pravilnih krepilnih in razteznih vaj

Vaje morajo biti prilagojene za čas nosečnosti, upoštevajoč omejitve, ki jih to obdobje ima.

Odsvetuje se izvajanje generičnih vaj, ki jih najdemo na različnih platformah, saj so te pogosto neprilagojene za specifične težave, ki jih nosečnica ima. Nemalokrat to simptome in težave zgolj poslabša.

Protibolečinska masaža

Masaža, osredotočena na sprostitev zategnjenih mišic in zmanjšanje bolečin, je še posebej priporočljiva za čas nosečnosti. Do določene mere lahko sprostimo mišice tudi z razteznimi vajami, masaža je pa dodatek, ki naredi potem občutno razliko pri izboljšanju simptomov.

Modifikacija vsakodnevnih aktivnosti

Vsakodnevne aktivnosti izvedene z nepravilno držo, lahko simptome išiasa samo poslabšajo. Bodočo mamico je potrebno naučiti pravilnega dvigovanja, obračanja in vstajanja iz postelje, prenašanja bremen in drugih aktivnosti, ki bi lahko povzročile bolečine v hrbtenici.

Zmotno je misliti, da so simptomi išiasa ireverzibilni in, da moramo počakati na porod, da se zadeve ponovno normalizirajo. Pogosto se tudi po porodu ne, zato je še toliko bolj pomembno pravočasno ukrepanje in celostna obravnava.

Maruša
Center Kinesis

Deli ta članek

Brezplačen posvet