Gibalno terapevtski center Kinesis

Vsak izmed nas se je kdaj že srečal z bolečinami v hrbtenici. Navadno jo lahko obvladamo sami brez zdravniške pomoči. Predvsem pa lahko v skrbi za svoje zdravje naredimo ogromno, da jo preprečimo.
Če pa do bolečin že pride, je dobro vedeti kaj narediti, da le-te čim bolj omejimo.

Kaj torej naredimo, ko nas boli hrbtenica?

Ležanje in počitek
Ko je prisotna bolečina je potrebno mirovanje, vendar ne sme biti predolgo, največ 48 ur, kombinira pa se z jemanjem nesteroidnih antirevmatikov.
Potrebna je popolna razbremenitev hrbtenice. Razbremeni z ležanjem na hrbtu s pokrčenimi koleni in kolki ali na boku s podloženimi koleni. Kljub bolečinam se pacientom svetuje naj čez dan večkrat vstanejo in se sprehodijo. Ko bolečina vsaj minimalno popusti, se je potrebno lotiti vaj za krepitev in raztezanje.
Hlajenje z ledom (krioterapija)
Led je najboljša možnost za bolečino v prvih 48 urah, saj zmanjšuje vnetje, bolečino in oteklino. Boleče območje lahko prav tako masiramo z ledom, saj to pripomore k manjšanju bolečine, poškodbe tkiva ter povzroči krčenje žil (vazokonstrikcijo). Po 48 urah, se svetuje raje uporabo toplih oblog.
Masaža
Masaža je pomembna pri zdravljenju bolečine v hrbtenici, saj je skoraj vedno prisoten krč mišic obolelega dela, kar še dodatno povečuje bolečino. Masaža učinkuje na krvni in limfni obtok, z njo se tkiva hitreje in bolje regenerirajo.
Več o tem si lahko preberete tukaj.
Kineziotaping
Pri kineziotapingu gre za nameščanje posebnega elastičnega samolepilnega traku, ki sprošča mišično napetost, izboljša limfno drenažo in krvni pretok. Trakovi spodbujajo naravne procese samozdravljenja, saj ponujajo oporo in stabilnost mišicam in sklepom. V našem centru nudimo protibolečinsko terapijo s kinezio trakovi. Poudariti pa je potrebno, da so trakovi odličen dodatek h terapiji in ne osnova za zmanjšanje bolečine.
Več o tem si lahko preberete tukaj.
Elektroterapija
Gre za nizko ali srednje frekvenčno protibolečinsko električno stimulacijo. Najpogosteje uporabljena metoda je TENS, kjer preko površinskih elektrod vplivamo na zaznavanje bolečine. Elektrčni impulzi preprečujejo prenos bolečinskih signalov do možganov ter s tem zmanjšajo zaznavanje bolečine.

Več o tem si preberite tukaj.

TECAR
Terapija s TECAR aparatom je primerna za akutne in kronične bolečine, je prijetna in učinkovita. Uporablja se za vse vrste poškodb in bolečin.

Več o tem si preberite tukaj.
Kaj je najbolj primerno zame?

Vsak posameznik je zgodba zase in vsaka bolečina drugačnega izvora. Zato je poleg generičnih napotkov (počitek, hlajenje), potrebno upoštevati tudi specifike posameznika, mu svetovati primerne vaje ter (če je to potrebno) dodati tudi pasivne terapije, kot je elektroterapija in globinsko segrevanje.

Da vam lahko čim bolje svetujemo nas pokličite na 051 260 464 ali info@center-kinesis.si in z veseljem vam bomo pomagali!

Deli ta članek

Brezplačen posvet