Gibalno terapevtski center Kinesis

Veliko vas je te dni prejelo sklep o napotitvi delavca na delo na domu. Zaradi epidemije koronavirusa in ukrepov za omejitev gibanja, ki jih vlada sprejema, smo se morali čez noč prilagoditi na nova delovna okolja.

Nekateri so dela od doma navajeni že od prej, za številne (med katere spadam tudi sama) pa je to popolnoma nov koncept, ki zahteva veliko samodiscipline in prilagajanja dnevne rutine.

Kar naenkrat smo iz pisarn prešli na delo na domačem kavču. Namesto stacionarnih računalnikov, uporabljamo prenosne, ki ergonomsko manj ustrezni za dolgotrajno delo. 

Doma smo obdani z mnogimi motilci pozornosti (otroci, drugi družinski člani), ki produktivnost samo še poslabšajo.

Kako si torej urediti delovno okolje doma, da delo ne bo trpelo?

  1. Uredite si delovni prostor

Največjo produktivnost boste dosegli, če si v svojem domu najdete kotiček, ki bo namenjen samo delu. Če je možno, naj bo delovni kotiček tam, kjer vas bodo drugi člani gospodinjstva (otroci), čim manj motili.

2. Prilagodite si položaj sedenja

Ne delajte na kavču, sedite za mizo!

STOL mora biti blizu mize tako, da sta obe stopali na tleh in kot v kolenu 90 stopinj. Koleni se ne smeta dotikati roba stola, saj s tem ustavimo vensko prekrvavitev in lahko negativno vplivamo na razvoj krčnih žil. EKRAN mora biti v višini oči tako, da vratu ne upogibamo in s tem ne povzročamo dodatnega nepravilnega pritiska na vretenca. ROKI morata počivati na mizi, kot v komolcu 90 stopinj. OPORA ZA HRBET je izjemnega pomena posebej pri ledvenem delu. Primerna krivina zagotavlja razbremenitev hrbtenice in s tem zmanjšanje bolečin.

 

Vir: https://www.moskisvet.com/fit/zdravje/pravilno-drza-pri-sedenje-za-racunalnikom.html

3. Vzpostavite dnevno rutino

Ena od številnih pozitivnih točk dela od doma je vsekakor, da ni potrebno zgodaj vstati, sesti v avto in voziti na delo. Ta čas lahko porabite za kratek sprehod okrog stanovanja, jutranjo kavico oz. vse tisto, ki vas zjutraj napolni z energijo. Vse to bo pripomoglo k dvigu produktivnosti in lažjem začetku delovnega dne.

4. Sestavite urnik obveznosti in se ga držite. Natančno določite kdaj začnete in končate z delom.

Tako lažje ločite med službenim delom in zasebnostjo. Včasih je pri delu od doma težko pretrgati delo. V koledar si vnesite čas za kosilo, odmor ali sprehod. Urnika se držite.

5. V svoje delo vključite aktivne odmore

Večina ljudi je sposobnih delati 90 minut brez odmora, kasneje pa jim produktivnost močno upade. Po uri in pol si nastavite alarm, ki vas bo opomnil, da je čas za kratek sprehod ali izvajanje nekaj razteznih vaj. Slednje svetujemo, ko vam pade koncentracija in potrebujete svež začetek.

6. Zaključite svoj dan z rutino

Ni slabo, če imate tudi ob koncu dneva rituale, ki vam pomagajo, da si odpočijete možgane. Sprehodite psa, naredite vadbo doma ali se preprosto izpišite iz službenega maila. Ne bodite prestrogi do sebe. Delo od doma zahteva več discipline. Ne imejte slabe vesti, če vam koncentracija popusti ali če kakšen dan naredite manj kot ste si sprva zadali. Če boste vprašali sodelavce ali prijatelje, se njim najverjetneje dogaja podobno.

V tej fazi je potrebno prilagoditi življenje tako, da epidemija čimprej mine in se v najkrajšem času vrnemo nazaj v naša delovna okolja in vsakdanje življenje. 

Skupaj bomo zmogli!

Deli ta članek

Brezplačen posvet