Gibalno terapevtski center Kinesis

Dobili ste diagnozo: Osteoporoza.

Verjetno sedaj že veste, da lahko v procesu zdravljenja veliko naredite ravno vi sami. Kost namreč ni statična struktura, ampak se neprestano preoblikuje glede na obremenitve in vpliv hormonov.

Zakaj torej ne bi tega znanja izkoristili in obrnili poteka bolezni?

Osteoporoza je sistemska skeletna bolezen, z nizko gostoto kostnine, povečano krhkostjo kosti in občutljivostjo na zlome. Pogosto ljudje do prvega zloma niti ne vedo, da imajo osteoporozo. Najpogostejši zlomi so zlomi zapestja, kolka, hrbteničnih vretenc ali nadlahtnice.

Kaj lahko naredimo sami, da ustavimo potek bolezni?

• Telesna aktivnost je najpomembnejša

Vadba pri osteoporozi mora postati vadba za vse življenje. Če nekaj časa vadimo, potem pa z aktivnostjo prekinemo, pride do hitrega nazadovanja pridobljenih rezultatov.

Pozorni moramo biti, da obremenitev stopnjujemo in prilagodimo vsakemu vadečemu posebej.

V preventivi in zdravljenju osteoporoze se priporoča vadba moči z bremeni in z lastno težo, za povečanje vzdržljivosti in povečanje kostnine kolka pa hoja, hoja v hrib in nordijska hoja. Vadba v vodi v ta namen ni priporočljiva, saj gre za razbremenjevanje sklepov, kar posledično ne spodbuja gradnje kosti.

Ljudje z osteoporozo imajo lahko že prisotno kifotično držo (so sklonjeni naprej). Pri takih je še toliko bolj pomembno, da je vadba strokovno vodena in vključuje korekcijski program za držo, ki bo okrepil ekstenzorje (mišice iztegovalke) hrbtenice in hrbtenico delno vrnil v bolj primerno pozicijo ali vsaj preprečil slabšanje, ki brez intervencije nujno nastopi.

V Centru Kinesis izvajamo vadbo, prilagojeno za osteoporozo v manjših skupinah do 8 oseb. Rezultati se pokažejo že po nekaj tednih kot bistveno večja kvaliteta življenja, boljša gibljivost, ravnotežje, manj vrtoglavic, kasneje tudi kot zmanjšanje zlomov in izboljšanje vrednosti pri meritvi kostne gostote.

• Prehrana

Priporoča se predvsem hrana, bogata z beljakovinami, ki je najkoristnejša v kombinaciji z gibanjem. Beljakovinski obrok eno uro pred treningom moči je vir aminokislin, ki se bodo po vadbi vgradile v mišico. Mleko, jogurti in skuta so bogat vir beljakovin in so z manjšo vsebnostjo maščob zdravi za vsakogar, ki nima laktozne intolerance.

Dodatek aminokislin v obliki pripravkov se priporoča zlasti tistim, ki so zelo stari, ne jedo mesa ali ne uživajo dovolj beljakovin s hrano, saj brez tega tudi z zelo intenzivnim treningom ne bodo povečali mišične mase in moči.

Ne pozabite na kalcij in vitamin D

Osebi, starejši od 50 let, se priporoča dnevni vnos 1000-1200mg kalcija, najbolje s hrano, lahko pa s pripravki, ki naj jih vzame v več obrokih z dodatkom limoninega soka, ki izboljša sicer slabo absorpcijo kalcija.

D vitamin je topen v maščobah, zato ga svetujejo pojesti z nekaj kapljicami oljčnega olja ali mastnim mlekom.

Diagnoza osteoporoze vas ne sme spraviti v slabo voljo. Dati vam mora zagon, da svoje življenje obrnete v drugo smer. Sedaj je še čas, da se vključite v prilagojeno telesno aktivnost, ki bo na primeren in varen način poskrbela za vaše telo in vam omogočila boljši jutri.

Začnimo danes!

Več o programu Osteoporoza v našem centru si preberite na https://center-kinesis.si/vadba-pri-osteoporozi/

Deli ta članek

Brezplačen posvet