Vitamin D je topen v maščobah in se nahaja v dveh oblikah, kot vitamin D2 (ergokalciferol) in vitamin D3 (holekalciferol).
Vitamin D2 je v rastlinskih živilih, medtem ko obliko vitamina D3 zasledimo v živilih živalskega izvora.
Vitamin D3 se lahko ob sončni svetlobi pod vplivom UVB žarkov tvori tudi v koži medtem, ko ostale vitamine naše telo pridobiva izključno s prehranskim vnosom.
Zakaj je vitamin D koristen?
- pomaga pri vsrkanju kalcija in fosfata iz hrane v kri,
- pomaga vračati kalcij, ki se izloča v urinu, nazaj v kri
- sodeluje pri mineralizaciji kosti
- vpliva na prenos hormonsko občutljivih genov, s čimer se uravnava tvorba številnih beljakovin
- zmanjša pojavnost rakavih bolezni (dojka, črevesje)
- povečuje delovanje in ohranjanje mišičnih vlaken in s tem preprečuje nastanek sarkopenije
- zmanjša pojavnost padcev in zlomov
- zmanjšuje razvoj avtoimunih bolezni (sladkorna bolezen tipa 1, multipla skleroza)
Koliko ga potrebujemo?
• Nosečnice 400-800 IE
• Otroci do 1. leta 400 IE
• Otroci od 1. leta naprej 600 IE
• Starejši in bolniki z osteoporozo 1000 IE (5 kapljic vitamina D)
Kdo je najbolj izpostavljen pomanjkanju vitamina D?
Pomanjkanju vitamina D so najbolj izpostavljeni dojenčki in otroci, zato se pri njih priporoča dodajanje vitamina D.
Pomanjkanje vitamina D pri otrocih predstavlja tveganje za nastanek rahitisa, zato se vsaj v prvem letu življenja priporoča dodajanje 10 μg vitamina D dnevno. To predstavlja 400 IE vitamina D dnevno.
Prav tako ogrožena skupina so starejši odrasli, ki se zadržujejo predvsem v zaprtih prostorih in se izogibajo sončnim žarkom, zlasti prebivalci domov za starejše osebe.
Pomanjkanje vitamina D pri odraslih povzroča osteomalacijo. Ta bolezen se pojavi pogosto pri osebah z moteno absorbcijo maščob. To so lahko ljudje z obolenji jeter, ledvic, bolniki na kortikosteroidih (Medrol), alkoholiki, vegetarijanci, itd.
Ker je vitamin D topen v maščobah, se ga pri teh ljudeh ne vsrka dovolj. Bolniki z osteomalacijo imajo mišične bolečine, težko vstanejo s stola, lomijo si dolge kosti, imajo majhno mišično moč. V krvi imajo nizek kalcij in visoko alkalno fosfatazo.
Ljudem z osteomalacijo priporočamo dodajanje vitamina D v obliki prehranskih dodatkov.
Kje se nahaja in kako učinkovito se absorbira?
Vitamin D se v zadostni meri biosintetizira v človeški koži, če je le-ta izpostavljena sončni svetlobi. Dnevne potrebe med pomladjo in jesenjo pokrijemo že s 15-minutno zmerno izpostavljenostjo soncu.
Jeseni in pozimi biosinteza vitamina D v koži ni dovolj učinkovita, zato je potreben zadosten vnos s hrano. Po najnovejših priporočilih v popolni odsotnosti biosinteze človeško telo dnevno potrebuje 20 µg vitamina D, kar predstavlja 800 IE ali 4 kapljice Plivit D dnevno.
Bolnik z osteoporozo, ki je prvič dobil predpisan Vitamin D, naj prvi mesec jemlje dvojni odmerek. Dnevni odmerek 1000 IE predstavlja 5 kapljic vitamina D, ki ga lahko zaužije v tedenskem odmerku 35 kapljic. Prvi mesec pa predlagamo 70 kapljic vsak teden, da napolnimo zaloge z vitaminom D.
V katerih živilih najdemo vitamin D?
Najbogatejši prehranski viri vitamina D so živila živalskega izvora: ribje olje, ribe, jajca, mlečni izdelki in živila obogatena z D vitaminom.
Vitamin D zaužijmo skupaj z mastno hrano, na primer z nekaj kapljicami oljčnega olja ali v jogurtu. S tem bo absorpcija boljša.