D vitamin je eden ključnih vitaminov, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju splošnega zdravja in dobrega počutja. Čeprav ga pogosto povezujemo predvsem z zdravjem kosti, so njegove koristi za telo bistveno širše.
V telesu nastaja pod vplivom sončne svetlobe, najdemo pa ga tudi v določenih živilih.
V današnjem času pa vse več ljudi trpi za pomanjkanjem vitamina D, kar lahko vodi do resnih zdravstvenih težav. Zato je pomembno, da poznamo njegove funkcije, vire in priporočen dnevni vnos.

Kakšne pa so še ostale koristi vitamina D?
- izboljša imunski sistem
- pripomore k hitrejši izgubi telesne teže
- zmanjša pojavnost rakavih bolezni (dojka, črevesje)
- zmanjšuje razvoj sladkorne bolezni tipa 1, multiple skleroze
- sodeluje pri mineralizaciji kosti
- vpliva na prenos hormonsko občutljivih genov, s čimer se uravnava tvorba številnih beljakovin
- povečuje delovanje in ohranjanje mišičnih vlaken
- zmanjša pojavnost padcev in zlomov
Koliko ga potrebujemo?
- Nosečnice 400-800 IE
- Otroci do 1. leta 400 IE
- Otroci od 1. leta naprej 600 IE
- Starejši in bolniki z osteoporozo 1000 IE (5 kapljic vitamina D)
Kdo je najbolj izpostavljen pomanjkanju vitamina D?
Pomanjkanju vitamina D so najbolj izpostavljeni dojenčki in otroci, zato se pri njih priporoča dodajanje vitamina D.
Pomanjkanje vitamina D pri otrocih predstavlja tveganje za nastanek rahitisa, zato se vsaj v prvem letu življenja priporoča dodajanje 10 μg vitamina D dnevno. To predstavlja 400 IE vitamina D dnevno.
Prav tako ogrožena skupina so starejši odrasli, ki se zadržujejo predvsem v zaprtih prostorih in se izogibajo sončnim žarkom, zlasti prebivalci domov za starejše osebe.
Kje se nahaja in kako učinkovito se absorbira?
Vitamin D se v zadostni meri biosintetizira v človeški koži, če je le-ta izpostavljena sončni svetlobi. Dnevne potrebe med pomladjo in jesenjo pokrijemo že s 15-minutno zmerno izpostavljenostjo soncu.
Jeseni in pozimi biosinteza vitamina D v koži ni dovolj učinkovita, zato je potreben zadosten vnos s hrano. Po najnovejših priporočilih v popolni odsotnosti biosinteze človeško telo dnevno potrebuje 20 µg vitamina D, kar predstavlja 800 IE ali 4 kapljice Plivit D dnevno.
V katerih živilih najdemo vitamin D?
Najbogatejši prehranski viri vitamina D so živila živalskega izvora: ribje olje, ribe, jajca, mlečni izdelki in živila obogatena z D vitaminom.
Vitamin D zaužijmo skupaj z mastno hrano, na primer z nekaj kapljicami oljčnega olja ali v jogurtu. S tem bo absorpcija boljša.
S skrbno in premišljeno skrbjo za zadostno raven vitamina D lahko močno prispevamo k dolgoročnemu zdravju, odpornosti in dobremu počutju – ne glede na starost ali življenjski slog.
