Gibalno terapevtski center Kinesis

Sarkopenija ostaja med starejšimi dokaj nepoznan pojem, čeprav se z njo se srečuje kar polovica 80 – letnikov. 
Telo začenja z leti postopno izgubljati mišično maso. Po 30. letu navadno izgubimo vsaj 3-5 % mišične mase na desetletje, po 75. letu je procent še višji. Velik vpliv na upad ima obdobje menopavze pri ženskah.
Procesa ne moremo zaustaviti, lahko ga pa upočasnimo.

Kaj torej je sarkopenija?

Sarkopenija je grškega izvora: sarx (meso) + penia (izguba) je termin, ki predstavlja s starostjo pogojeno progresivno upadanje količine mišičnega tkiva in njegove učinkovitosti, kar se kaže kot manjša mišična moč, manjša jakost in slabša vzdržljivost. 
Vse to vodi v krhkost in večjo občutljivost na zlome in padce. 
Taki ljudje pogosto padajo, saj nimajo dovolj mišic, s katerimi bi padec preprečili. Ker imajo po navadi tudi nizko kostno gostoto, si ob padcu zlomijo kolk in hitro postanejo odvisni od pomoči svojcev. Pa ni treba, da je tako. 
Kaj lahko naredimo, da preprečimo napredovanje sarkopenije?

Sarkopenijo pospeši pomanjkanje fizične dejavnosti, posebej mišične obremenitve. Kljub temu, da so hoja, kolesarjenje, plavanje in druge aktivnosti koristne, bi morali rešitev iskati v kontinuiranih, strokovno nadzorovanih treningih moči. 
Z njimi bo posameznik okrepil mišice, zmanjšal možnost padcev in zlomov ter povečal svojo samostojnost.

Zelo se priporoča, da se vključi v telesno aktivnost, prilagojeno za takšno zdravstveno stanje. V Centru Kinesis vadbe potekajo v manjših skupinah do 6 oseb – le tako se lahko vadba prilagodi vsakemu posamezniku posebej.

Za tiste, ki so še posebej krhki in šibki pa se priporoča vključitev v individualno terapevtsko obravnavo.

Deli ta članek

Brezplačen posvet