Gibalno terapevtski center Kinesis

Si tudi ti ena izmed mamic, ki se še nekaj mesecev po porodu ne »stlači« v prednosečniške kavbojke?

Ne skrbi, nisi edina. Tokrat ti predstavljamo nekaj praktičnih nasvetov, ki ti bodo pomagali pri izgubi kilogramov po porodu.

Veliko mamic že skoraj pričakuje, da bodo po porodu ekspresno izgubile kilograme z dojenjem in blago telesno aktivnostjo. A ni vedno tako. Tvoje telo se je spreminjalo 9 mesecev in skoraj toliko bo trajalo, da se bo telo vrnilo v stanje pred nosečnostjo.

Poleg discipline je tu pomembna potrpežljivost. Ne zadaj si prehitrih, previsokih ciljev posebej, če še dojiš. Preveč restriktivne diete se bodo odražale na nižji produkciji mleka, zato kar previdno in počasi.
Z izgubo telesne teže je smotrno počakati vsaj 2 meseca po porodu, pa še takrat je potrebno v telo vnesti vsaj 1500-1800 kCal.

  1. Črtaj prigrizke

Ne odrekaj se obrokom, kot so zajtrk, kosilo, večerja in malice. Poizkusi iz svojega jedilnika črtati prigrizke, kot so čips, čokolada, piškoti, torte. Namesto tega raje pojej sveže sadje, jogurt, kosmiče.

  1. Previdno izberi hrano

Hladilnik založi s hrano, ki je hranilna, a hkrati enostavna za prebavo. Odločaj se za testenine, zelenjavne juhe, ribe, sir. Vse to ti bo dalo energijo, da boš kljub neprespanim nočem vseeno z nasmeškom poskrbela za svoj mali zakladek 😊

  1. Začni s telesno aktivnostjo

Odločaj se za nižje intenzivno vadbo, vsakodnevne sprehode, krepilne vaje za hrbtenico, ki ti bodo pomagale pri preventivi bolečin. Pri vadbi ne zahtevaj preveč od sebe. Izogibaj se poskokom, preveč intenzivnim vadbam, teku, itd.
Poslušaj svoje telo.

  1. Pij veliko, veliko vode

Poskrbi, da boš vnesla veliko vode. Posebej je to pomembno pri mamicah, ki še dojijo. Te naj bi dnevno spile med 6-8 kozarcev vode.

5. Pazi na držo


Sključena drža bo bolečine v hrbtenici samo še poslabšala. Dobro se je spomniti na pravilno držo med dojenjem, dvigovanjem otroka s posteljice, itd.

  1. Poskrbi zase

Vključi se v organizirane vadbe za mamice. Raziskave kažejo, da je skupinska vadba neprimerno uspešnejša kot vadba doma, kjer smo prepuščeni samemu sebi.
Pomislite tudi nase. Vaša ljubezen do otroka ne bo nič manjša. Nasprotno, če boš skrbela za svoje zdravje, boš s tem dala najboljši možen zgled svojemu otroku.

Pridruži se nam na vadbah v Centru Kinesis in v dobri družbi na pravilen, strokoven način poskrbi zase.
Telo ti bo hvaležno.

Deli ta članek

Brezplačen posvet