Gibalno terapevtski center Kinesis

Moč ima v življenjskem ciklu različen pomen. V mladosti smo običajno dovolj močni, da ne občutimo posebnih omejitev pri gibanju.

Ko pa se staramo, z vadbo za moč učinkovito preprečujemo splošno usihanje mišic in podaljšujemo čas, ko je posameznik sposoben skrbeti sam zase.
Do sedaj so bili programi vadbe za starejše usmerjene v aktivnosti, ki izboljšujejo kardiovaskularni sistem (aerobne aktivnosti). Novejše smernice pa se osredotočajo predvsem na pozitivne učinke vadbe moči.

Kako začeti?

Pri vadečemu je potrebno najprej ugotoviti stopnjo telesne pripravljenosti in težav, temu se potem prilagodi vadbeni program.
Priporoča se, da se z vadbo moči ukvarjamo dvakrat tedensko, vedno pod nadzorom terapevta. V vadbeni enoti vključimo od 8-10 vaj glavnih mišičnih skupin v 3 serijah po 8-12 ponovitev. 
Na začetku so obremenitve majhne in vključujejo učenje izvajanja vaj. Ko so vaje osvojene, se začne povečevanje obremenitve. Pri zdravih odraslih se učinki vadbe začnejo kazati po 3 mesecih (povečanje mišične mase in vezivnega tkiva). Pri starostnikih je stopnjevanje nekoliko počasnejše in je v veliki meri odvisno od njihove telesne pripravljenosti ob vstopu v vadbeni program.
Ali je vadba moči v starosti varna?

Vadba za moč ima številne pozitivne učinke, ki so pomembni za starejše ljudi. Izboljšuje gibljivost, ravnotežje, pomaga zmanjšati simptome različnih kroničnih bolezni, kot so debelost, diabetes, depresija, bolezni srca, artritis, Parkinsonova bolezen in druge degenerativne živčne bolezni.
Deluje preventivno na srčno-žilne bolezni, pomaga ohranjati funkcionalno neodvisnost in izboljšuje kvaliteto življenja. 
Uspehov na kratek rok ni. Za spremembe je potreben čas. 
Vsem starejšim, ki še iščejo zase primerno vadbo pa svetujemo, da preverijo kompetence svojega vaditelja. Le strokovna vadba, ki bo upoštevala vse omejitve, ki jih s seboj prinaša starost, bo zagotovila varnost in primeren napredek.

Pri nas vadbe za starejše potekajo v manjših skupinah do 8 oseb pod strokovnim vodstvom. Prav zaradi manjših skupin lahko vadbo prilagodimo vsakemu udeležencu posebej.

Deli ta članek

Brezplačen posvet