Gibalno terapevtski center Kinesis

Hrbtenica je sestavljena iz vretenc, medvretenčnih diskov, mišic in hrbteničnih živcev. Kadar vsi sistemi optimalno sodelujejo in človek nima bolečin, je hrbtenica zdrava. Bolečina v hrbtenici je zelo pogosta. Izvira lahko iz mišic, tetiv, vezi, sklepov, kosti, medvretenčnih ploščic, živcev.

Vzroki za bolečino v hrbtenici so zelo različni, največkrat nepravilno obremenjevanje ali degenerativne spremembe. Kratkotrajne bolečine so po navadi posledica fizičnih del, ki vključujejo nepravilna dvigovanja, vlečenja, potiskanja bremen, ali pa prisilna dela v statičnem položaju. K težavam doprinesejo tudi manjša mišična moč, debelost, nepravilna drža itd.

Pri 90 % ljudi natančnega vzroka bolečine ne morejo določiti. Bolečina, ki traja več kot tri mesece, se običajno spremeni v kronično. Ali se bo bolečina razvila v kronično, je odvisno od vzroka nastanka, ravni funkcionalne sposobnosti posameznika, moči njegovih mišic ob hrbtenici, drže, itd.

Kaj lahko še dodatno poslabša bolečino v hrbtenici?

Bolečino v hrbtenici lahko še dodatno poslabša

  • dolgotrajno mirovanje, ki slabi mišice
  • nepravilni položaji telesa (sedenje na premehkih sedežih, ležanje na neudobnih posteljah)
  • statični položaji (dolgotrajno sedenje pri vožnji avtomobila, ležanje)
  • nepravilno dvigovanje težkih bremen

Hrbtenica je struktura, ki je ustvarjena za gibanje. Prej kot bo posameznik začel z vsakodnevnimi aktivnostmi in krepitvijo hrbteničnih mišic, prej se bo bolečina zmanjšala.

Kateri so najpogostejši dejavniki tveganja za razvoj bolečine v hrbtenici?
V grobem lahko dejavnike tveganja razdelimo v tri skupine:

1. Osebnostni
Sem prištevamo dednost, starost, telesno maso, fizično pripravljenost in kajenje.
2. Psihosocialni
Sem spada stres, nezadovoljstvo v zasebnem življenju ali na delovnem mestu
3. Fizični
Bolečina v hrbtenici se lahko pojavi zaradi ponavljajočega sklanjanja, obračanja ter dvigovanja bremen, lahko pa tudi zaradi nepravilne ali prisilne drže.


Kako poteka vadba in zakaj koristi hrbtenici?

Program Zdrava hrbtenica je sestavljen iz enkrat ali dvakrat tedenske vadbe.

Gre za manj intenzivno, bolj umirjeno vadbo. Vsaka vadbena enota traja 60 minut in se začne s kratkim ogrevanjem, kateremu sledijo elementi vadbe moči, vzdržljivosti, gibljivosti ter propriocepcije. Za vadbo uporabljamo elastike, pilates žoge, uteži, ravnotežne blazine ter druge pripomočke.

Osredotočamo se predvsem na krepitev globokih stabilizatorjev hrbtenice in raztezanje zakrčenih mišic. Vsakega udeleženca naučimo tudi varne, pravilne uporabe vsakodnevnih ustaljenih gibalnih vzorcev. Velik poudarek dajemo tudi spremljanju napredka udeležencev in sprotnemu prilagajanju vaj glede na telesno pripravljenost vsakega vadečega posebej.

Za več informacij nam pišite na info@center-kinesis.si ali nas pokličite na 051 260 464.

Deli ta članek

Brezplačen posvet